LANSAM LISTA PARINTILOR-PROBLEMA

Lumea concursurilor pentru copii este terorizata de citiva parinti. Nu sint multi dar exceleaza prin agresivitate. Obsesia acestora: copiii lor sa cistige ! Cu orice pret ! Daca nu pot obtine prin insistente sau presiuni ceea ce doresc, devin agresivi, mincinosi, jignesc si incearca sa demoleze tot ce tine de acel concurs.Un spectacol al josniciei si micimii umane se desfasoar in vazul tuturor. Din cauza acestor-parinti problema o parte din jurii nici nu mai stau in sala la momentul anuntarii rezultatelor. Le este sila de ceea ce stiu ca poate urma. Sila nu este un cuvint prea dur in acest context. Multi organizatori se pling de cei citiva scandalagii dar masuri eficiente nu se prea iau. Noi am propuns, insa, o solutie primita cu entuziasm: lista parintilor–problema. Ca si cea a datornicilor la banci.

In experinta de ani de zile pe care o avem, am intilnit asemenea indivizi. Am semnalat public comportamentul lor. Am informat colegii de la alte concursuri. Nu stim cum au procedat acestia dar noi, folosind informatiile primite de la ei, nu am acceptat sa colaboram cu asemenea parinti. Concursul nostru nu este taraba de piata, la noi mahalaua, tirguiala sau santajul nu functioneaza. Cine nu intelege asta, pleaca ! Nimeni nu ne poate obliga ca, pe banii, timpul, nervii si munca noastra sa acceptam parintii-problema. Criteriile noastre sint clare si ferme. Asa am obtinut rezultatele internationale de pina acum. Asa am ajuns sa fim priviti cu respect in tara si in lume.

Inelul Arabelei exista, insa, doar in filme. Nu putem face minuni. Se mai intimpla sa realizam ca, printre echipele copil-parinte selectati pentru finala nationala, se mai strecoara indivizi nedoriti. Sablonul este acelasi: cer de toate, sint foarte pretentiosi cu orice detaliu. Simultan, incearca sa ocoleasca sau sa ignore reguli clar stabilite si enuntate, reguli pe care toti ceilalti le respecta. Atunci cind decidem sa nu mai continuam colaborarea ameninta, defaimeaza, se roaga sa fie reprimiti, determina profesorii sa scrie, sa sune, sa intervina, ma rog, tot amestecul previzibil.

In istoria de 6 ani a concursului nostru am avut, pina acum, o singura situatie in care am fost obligati sa decidem eliminarea echipei parinte-copil chiar inainte de finala.

Un caz asemanator a aparut la finala 2009. Este cel al familiei EKART din Vulcan, judetul Hunedoara. Au fost eliminati, conform regulilor comunicate tuturor inca de la inscriere. Bineinteles, nu degeaba.

Vazind ca nu mai sint primiti la finala au trecut la ofensiva razbunatoare. Reteta: bucati de adevar amestecate cu omisiuni aruncate pe unde au putut in scopul de a impresiona neavizatii. Doreau sa gaseasca un aliat pentru a distruge munca noastra de peste ani, munca apreciata la nivel international, munca ce contribuie la ridicarea faimei Romaniei intr-o vreme in care multi lucreaza la subminarea ei.

Bineinteles ca nu au suflat o vorba despre ceea ce a generat cu adevarat masura noastra radicala. Fluturau ideea copilului lovit pe nedrept, a parintelui care vrea dreptate, a banilor cheltuiti pentru copil (??!!! Oricine stie ca noi nu percepem nici un fel de taxe !). Din panoplia eliminatilor nu a lipsit solicitarea jenanta de a nu se sti cine genereaza astfel de actiuni.
Au avut si un succes partial. Modul in care au pus problema a generat, intr-un singur loc, reactii pripite. S-a gasit un functionar care a negat existenta unor intelegeri scrise, semnate, stampilate. Aparitia documentelor a rasturnat , insa, situatia.

Alti sesizati, vazind ploaia de mesaje de felicitare si multumire primite de organizatori, impresionantul palmares international cit si modul in care presa a reflectat munca noastra, si stiind ca oricum nu au nici un fel de competenta in aceasta problema, nici nu i-au bagat in seama pe eliminati. Nu dezvoltam povestea. Cind vom avea vreme, ne vom ocupa de problema astfel incit aceasta sa se li se intoarca sub forma unei lectii usturatoare. Timp avem.

Pina atunci precizam ca jenanta tentativa de impacare, lansata de familia Ekart dupa ce ne-au defaimat in tot felul de locuri, impacare invelita in tirguiala de taraba, nu ne poate provoca decit sila si dezgust !

N-am crezut ca cineva se poate cobori atit de jos!